Jan 1 2011

Onnellista vuotta 2011

Uusi vuosi ja uudet kujeet. Vuosi vaihtui Olarissa ylikulkusillalla katsellessa rikkaiden espoolaisten suuria raketteja, pienissä mutta sitäkin hauskemmissa uudenvuodenbileissä. Tänään nukuin myöhään iltapäivään, kun heräsin oli ulkona jo ihan pimeää. En taida saada tänään mitään maailmanhistoriallisesti merkittävää aikaan. Ehkä maailmanhistoria ei siitä suutu.

Perinteinen uudenvuodenmeemi erittelee mitä 2010 piti sisällään.

1. Mitä sellaista teit vuonna 2010, mitä et ollut tehnyt koskaan aiemmin?
Näin 3D-elokuvan, rakensin robotin, vaihdoin ihmissuhdestatusta, vietin juhannusta Imatralla, kävin Rakkautta&Anarkiaa-elokuvafestivaaleilla, ohjelmoin C-kielellä, innostuin Ruby on Railsistä, liityin tykkisisarkuntaan ja ammuin tykillä, irtisanouduin töistä.

2. Piditkö uudenvuodenlupauksesi ja teetkö enemmän ensi vuodelle?
Pidin, en aio tehdä uusia.

3. Synnyttikö kukaan läheisesi?
Karoliina!

4. Kuoliko kukaan läheisesi?
Ei sentään.

5. Missä maissa kävit?
Puolassa, Norjassa ja Ruotsissa.

6. Mitä sellaista haluaisit vuonna 2011, jota puuttui vuodesta 2010?
Kuten viime vuonnakin: Seesteisemmän (lue: vähemmän kiireisen) elämän.

7. Mitkä vuoden 2010 päivämäärät tulet aina muistamaan ja miksi?
27.11. nyt ainakin.

8. Mikä oli suurin saavutuksesi tänä vuonna?
Opinnot menivät yllättävän hyvin eteenpäin, sain jopa kaksi vitosta. Laihdutin myös 15 kiloa.

9. Mikä oli suurin epäonnistumisesi?
Aika monta kertaa väsytti liikaa. Ei mitään yhtä suurta kuitenkaan.

10. Kärsitkö sairauksista tai vammoista?
Kesällä olin tosi kipeä, kärsin sekä ruokamyrkytyksen että viidakkokuumeen. Sen jälkeen ei juuri ongelmia.

11. Mikä oli paras asia, jonka ostit?
En ostanut tänä vuonna kauheasti mitään, mutta paras ostos on kyllä SodaStreamer. Juon nykyään paljon enemmän vettä sen ansiosta. Niin ja ostin myös tietokoneeseen isomman kovalevyn.

12. Kenen käytös herätti hilpeyttä?
?

13. Kenen käytös masensi?
Eipä kenenkään.

14. Mihin käytit suurimman osan rahoistasi?
Vuokraan varmasti määrällisesti eniten.

15. Mistä olit oikein, oikein, oikein innoissasi?
Elämästäni, se tuntui viime vuonna oikein erityisen kivalta.

16. Mikä laulu / levy tulee aina muistuttamaan sinua vuodesta 2010?
Palefacen Helsinki Shangri-La.

17. Viime vuoteen verrattuna, oletko:
a) onnellisempi vai surullisempi?
Ihan ehdottomasti todella paljon onnellisempi!

b) laihempi vai lihavampi?
laihempikin!

c) rikkaampi vai köyhempi?
juuri tällä hetkellä ehkä rikkaampi kuin viime vuonna, kokonaisuutena vuodesta tulee kuitenkin rahattomampi kuin edellisestä.

18. Mitä toivoisit tehneesi enemmän?
Lukeneeni ja liikkuneeni. Polkupyöräilleeni.

19. Mitä toivoisit tehneesi vähemmän?
Olisin voinut olla aika paljon vähemmän kiireinen.

20. Kuinka vietit joulua?
Todella rennosti ja proteiinipitoisesti. Poikaystävän ja omien vanhempien kanssa aattona, puoliskon perheen luona joulupäivänä ja tapanina.

21. Jos voisit mennä ajassa taaksepäin ja muuttaa yhden hetken menneestä vuodesta, mikä se olisi?
Ei tapahtunut mitään sellaista että tarvitsisi.

22. Rakastuitko vuonna 2010?
En, kyllä rakastuin jo 2009.

23. Kuinka monta yhdenyön juttua?
Ei yhtään.

24. Mikä oli suosikki-tv-ohjelmasi?
Ei ole vieläkään digiboksia. The Big Bang Theorya katsottiin kyllä innolla.

25. Vihaatko nyt ketään, jota et vihannut viime vuonna tähän aikaan?
En.

26. Mikä oli paras lukemasi kirja?
Audrey Niffeneggerin Hänen varjonsa tarina. Pitkästä aikaa jokin tarina imi minut itseensä niin, että luin kirjan suunnilleen kahdella istumalla. Olen myös mietiskellyt tarinaa useaan otteeseen jälkeenpäin.

27. Mikä oli suurin musiikillinen löytösi?
Kuuntelin tänä kesänä ensimmäistä kertaa Blackmore’s Nightia. Ja tietenkin jo mainittu Paleface.

28. Mitä halusit ja sait?
Uuden kivan asunnon! Haaga on paras!

29. Mitä halusit muttet saanut?
Seesteisyyttä.

30. Mikä oli suosikkileffasi tänä vuonna?
Ehkä 500 days of Summer, joka katsottiin viime tammikuussa.

31. Mitä teit syntymäpäivänäsi ja kuinka vanha olit?
En muista. Olin varmaan toipumassa tenttiviikosta. Täytin 25.

32. Mikä yksi asia olisi tehnyt vuodestasi mittaamattomasti tyydyttävämmän?
Ehkä lottovoitto.

33. Kuinka kuvailisit henkilökohtaista pukeutumiskonseptiasi vuonna 2010?
Paljon mustaa. Loppuvaiheessa enemmän värejä.

34. Mikä piti sinut järjissäsi?
Ystävät ja läheiset.

35. Kenestä julkisuuden henkilöstä pidit eniten?
En jaksanut seurata.

36. Mikä poliittinen asia herätti eniten mielenkiintoasi?
Tieto siitä miten pihalla keskimäärin ollaan.

37. Ketä ikävöit?
En juuri ketään aktiivisesti, passiivisesti varmaan kaikkia niitä kavereita, joiden kanssa en ehtinyt viettää viime vuonna paljoa aikaa. Sydämessä ovat silti.

38. Kuka oli paras tapaamasi uusi ihminen?
Varmaan kaikki käpistelylaitoksen uudet tytöt, joita en sinänsä tavannut viime vuonna ensimmäistä kertaa, mutta joihin tutustuin paremmin.


Nov 10 2010

Syksy, ei pääse karkuun

Kalenterivamma mikä kalenterivamma, viimeiset viikot ovat kiitäneet ohitse. Koko ajan pitäisi olla jossain läsnä ja heti seuraavassa hetkessä muualla. Töissä olen oppinut, että kontekstinvaihdot ovat kalliita. Ehkä aivoparka ylikuumentuu, jos minuuttiaikataulua ja moniajoa jatkaa liian pitkään?

Talveen varautumisen tarkistuslista
- Uusi takki check
- Vitamiineja ostettu seuraavan vuoden tarpeisiin check
- Kirkasvalolampun etsimisen aloittamisen suunnittelu check
- Ryhmäliikuntaa varattu jouluun asti check
- Villasukkien neulominen aloitettu luennoilla check
- Ruokavalio vaihdettu terveellisempään check
- Kämpän ikkunoiden tiivistäminen, jotta aamuisin ei heräisi nenä huurteessa check
- Uudet lämpimämmät lapaset ostettu check
- Uuden puhelimen (Semi sydän Android eli Samsung Galaxy S) täyttäminen todo-listoilla ja synkkaavalla kalenterilla check
- Lisää teetä hankittu kaappiin check

Koodiapinat tarvitsevat banaaneita, tänä syksynä olen päättänyt opetella ohjelmoimaan C-kielellä ja saada palkinnoksi opintopisteitä. Varsinainen työ kurssin suhteen on jo tehty, ikävästi tähän ensimmäiseen periodiin osui kaksi puoliksi käsittämätöntä ja huonosti järjestettyä kurssia. C-kurssin luennoista ei ollut mitään hyötyä, ensin sanotaan kurssin olevan tarkoitettu ihmisille, jotka jo osaavat ohjelmoida, sitten näytetään while-luupin toimintaa, mutta sekä C:n muistinhallinta että pointterit jätetään itseopiskeltavaksi. Ei hyvää päivää.

Opiskelukaverini osuvasti totesi, että jos C-kielen oppiminen on tie, on tämä kurssi sille tielle rakennettu armeijatyyppinen esterata, joka pitää selvittää vielä samalla väistellen luennoitsijan heittelemiä tikareita. Syinä tilanteeseen voisin eritellä seuraavaa. Ensinnäkin laitoksen opetukselle varatut rahat ovat vähissä, joten syksyllä ei ole ollut varaa palkata tuntiopettajia aka. assistentteja huolehtimaan laskuharjoituksista. Lopputuloksena laskuharjoituksia pitävillä henkilökunnan jäsenillä ei ole välttämättä esimerkiksi yhtenäistä mielipidettä siitä miten joitain tiettyjä tehtäviä olisi pitänyt ratkaista. Ja myös koska resurssit mitä ilmeisimmin ovat olleet vähäiset, ei luentokalvoja ole päivitetty moneen vuoteen vaan käytetään vanhaa, erittäin epähavainnollista materiaalia. Kurssin oppikirja on kummallinen sekasikiö ja opettaa lähinnä miten Javamaisia rakenteita ja ohjelmointityyliä voisi käyttää C:ssä (mikä allekirjoittaneen ja monen muun mielestä on aika mielenkiintoinen, eli siis ei ollenkaan oikea lähestymistapa aiheeseen). Ratkoimme ongelmaa tekemällä tuntitolkulla tehtäviä yhdessä Kumpulassa, ystävämme setä Googlen tarjoillessa meille opiskelumateriaalia.

Yksi hajottavimmista asioista liittyen C-ohjelmoinnin kurssiin oli pakollinen harjoitustyö. Valitsemamme aihe, Salaiset viestit, oli sinänsä erittäin mielenkiintoinen, mutta matkalla suunnitelmasta toteutukseen ja palautukseen meinasi hajota niin naama kuin kalenterikin. Saimme kuitenkin ohjelman tehtyä jopa 3 vuorokautta ennen deadlinea, rasti seinään siitä. Ohjelmamme siis ottaa komentoriviparametrina pakkaamattoman BMP-kuvan ja ohjelman sisällä käyttäjän antaman tekstitiedoston, lukee tekstitiedostosta salaisen viestin ja piilottaa sen kuvatiedostoon merkki merkiltä, muuttaen pikselialueen datan jokaisen tavun vähitenmerkitsevää bittiä, mikäli tarpeellista. Toisella ohjelmalla sitten puretaan salainen viesti kuvasta. Hauskoja hetkiä matkan varrella koettiin, kun käyttämämme testikuva Linux-pingviinistä Tuxista olikin pakattu ja viestin lätkiminen kuvaan tuotti keltaisen lätäkön pingviinin alle… Palautuspaketissa lähetimme ohjelman kanssa käytettäväksi soveltuvan kuvan ponista ja tekstitiedoston, jossa oli yksi Grimmin saduista englanniksi.

En kykene kunnolla kuvailemaan sitä tunnetta, joka minut valtasi painettuamme “lataa tiedosto” -nappulaa työtä palauttaessamme. Yliopisto-opiskelu on niin erilaista kuin vaikka lukio-opiskelu, suhteessa saataviin opintosuorituspisteisiin varsinkin meidän laitoksellamme joutuu imemään itseensä tietoa ja käytännön sovelluskykyä litrakaupalla. Kun selviää mahdottoman suurilta tuntuvista urakoista tuntuu se suunnilleen samalta kuin käveleminen ulos ylioppilaskokeista tuntui aikanaan. Että taas hetkeksi, kahdeksi illaksi viikossa, aukeaa taivas pään yläpuolella ja herää huomaamaan, miten illat muuttuvat ennen alkamistaan mustiksi pimeän saariksi.
Tässä automaatissa uusi päävoitto!
Ylipäätään on ihan käsittämätöntä, että kaupassa myydään joulukonvehteja ja että joulu on kirjaimellisesti jo ovella. Sitä ennen pitäisi vielä läpäistä ylihuomenna oleva tentti (johon en siis suinkaan juuri nyt lue vaan kirjoitan tätä) ja opiskeltava viisi viikkoa tietoliikennettä. Tosin tietoliikenne ja joulu liittyvät enemmän yhteen kuin moni arvaakaan, liittyväthän molempiin kiinteästi erikokoiset paketit… Ei kai auta muu kuin imeä lisää kahvia nassuun ja pistää taas tuulemaan.

Toisaalta on huomautettava, että koska poikaystävä opiskelee suunnilleen samaa, helpottaa se urakkaa huomattavasti. Viimeksi tänä aamuna pyysin sitä näyttämään miten yksi yhtälö derivoidaan. Ei ole myöskään mitenkään epätyypillistä, että istua nökötämme samassa tilassa tekemässä harjoituksia iltakaudet. Se kuitenkin on aika paljon sosiaalisempaa kuin tehdä samaa ihan yksin.

Pimeän aikaan sosiaalisesta elämästä on pidettävä kynsin ja hampain kiinni. On liian helppoa jäädä nököttämään kotiin, kun ulkona sataa räntää. Yritän nyt taas kerran muistuttaa itseäni siitä, että sinne ulos oikeasti kannattaa mennä. Blogin kirjoittamisen suhteen en tee mitään lupauksia, mutta olisihan sitä mukavaa kirjoittaa vähän useammin kuin muutaman kerran vuodessa. Joskus kuitenkin olen kirjoittanut melkein joka päivä. Näin jälkeenpäin en voi muuta kuin kadehtia sitä käytettävissäolleen ajan määrää…


Sep 4 2010

Elämää ja elektroniikkaa

Kesä on mennyt kaikenlaisissa riennoissa, joista voisin paremmalla ajalla tarinoida enemmän. Matkustin lomalla Puolaan Bidwa Pod Grunwaldemiin Harmaasusien kanssa, Osloon tapaamaan muita tapahtumanjärjestäjiä pohjoismaista ja kiertämään museoita paremman puoliskoni kanssa, Kuopioon tapaamaan ystäväpariskuntaa ja lopulta vielä Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoille ampumaan tykillä!

Nyt ensi viikolla alkaa arki toden teolla, sillä yliopiston syyskauden opetus alkaa. On myös yksi kesältä roikkumaan jäänyt tentti, johon pitäisi lukea ja joka pitäisi läpäistä. Sikäli nyt oli hyvä aika sairastua syysflunssaan, muuten tämä on toki ollut melkoisen ikävää.

Flunssaan yllättäen sairastui myös poikaystävä, joten tässä huushollissa on kulunut teetä ja nenäliinoja merkittäviä määriä. Päätimme myös hoitaa muutaman roikkuneen jutun kuntoon “nyt kun kerran on aikaa”, eli kokosimme yhdessä monimutkaisen Ikean lipaston ja pistimme pöytäkoneeni uuteen uskoon, tarkoituksena asentaa sekä Windows 7 professional (koska tietojenkäsittelytieteen opiskelijat saavat Microsoftilta ilmaisia lisenssejä, tämä ei ollut maksettu mainos ja myöhemmin kuulette miksi) että Ubuntu 10.4.

Koneoperaation alkuperäisenä syynä oli typerä rootkit (tai vastaava), joka veti prosessorin tappiin. Sitä kuitenkin pystyi huijaamaan käynnistämällä koneen ilman verkkojohtoa (…), joten elin kuukausia purkkaratkaisun kanssa. Kuitenkin tällainen verkkopiuhan irrottelu alkaa ärsyttää melko nopeasti, myöskään käyttöjärjestelmään ei enää voinut luottaa, joten ainoa ratkaisu oli vetää kaikki sileäksi. Päätettiin myös lyödä koneeseen uusi 1TB:n kovalevy, jotta tallennustilan kanssa ei tarvitsisi säästellä. Ongelmalliseksi osoittautui koneeni emolevy (ASUS k8v se deluxe), jota piti ensin huijata huomaamaan uusi SATA-kovalevy. Kun saatiin osioitua levy ja asennettua Ubuntu miltei ongelmitta (piti recovery modessa korjata rikkinäiset paketit, helppo nakki) päästiin Windowsin kimppuun, ja sittenhän ne ongelmat alkoivatkin. Jokainen voi nyt mielessään kuvitella miten hauskaa on vuorotellen yskiä, niistää nenää ja etsiä netistä sopivia ajureita. Kävi ilmi, että emolevy on niin antiikkinen (eli ehkä noin 4-5 vuotta vanha), ettei sille ole tarjottu edes Vista-ajureita, saati Windows 7 -ajureita. Tuntien säätämisen, kokeilun ja purkkakokeilun jälkeenkään ei ole Windowsin puolella ääniä. Vähemmän yllättäen Ubuntussa äänet ja itse asiassa kaikki muukin toimi heittämällä. Nyt kun laitoin Spotifyn vielä pyörimään Ubuntussa Winellä (joka on Linuxissa toimiva Windows-emulaattori, eli sillä voi useita Windows-ohjelmia käyttää Linuxissa) (toimii paremmin kuin hyvin, oli helppoa ja netissä hyvät ohjeet) en keksi ihan heti miksi haluaisin buutata Windowsiin. Ilmeisesti jos haluaisin äänet Windowsiin, joutuisin investoimaan erilliseen äänikorttiin, joka on Windows 7 -tuettu. Ellei nyt maailmaan ilmaannu jokin ihmeellinen peli, joka ei pyöri Winellä, en taida viitsiä.

Summa summarum, jos laitteistosi ei ole ihan tuoretta ja harkitset uutta käyttöjärjestelmää, suosittelen lämpimästi Ubuntua. Minulla on ollut miniläppärissä jo pitkään Ubuntu Netbook Remix ja olen ollut todella tyytyväinen.

Kaiken tämän jälkeen olemme edelleen yhdessä, emmekä edes riidelleet. Ihan käsittämätöntä!

Tänään lisäsin settiin vielä hajonneiden Logitechin kaiuttimien tilalle superalennuksesta löytämäni  JBL Spyro -kaiuttimet, jotka hurmasivat minut designillaan aivan täydellisesti. Nyt työpöydällä on kaksi pientä kukkasta!

Oikeasti tänään pitäisi lukea siihen mainittuun tenttiin, mutta taidanpa sittenkin siivota lisää, kun kerran ulos kämpästä ei voi mennä.


Jul 1 2010

On siis kesä

Viihdyn hyvin Haagassa. Täällä näyttää pikkuhiljaa jo kodilta, tavarat tosin etsivät vielä paikkojaan ja joitakin muuttolaatikoita on purkamatta. Koska HOASin kaapit eivät ole täällä standardilevyiset, muutti hyvinpalvellut pikkutiskikoneeni uuteen kotiin. Vastavuoroisesti luokseni muutti pyykinpesukone, joka on suloista nukkekotikokoa. Nurkissa on pyörinyt myös ihmisenkokoinen teekkari. Oikeastaan kaikki on todella mukavasti lukuunottamatta niitä asioita, jotka eivät ole ja sitä että jatkuvasti on kauhea kiire.

Jotta jatkossakaan kiire ei loppuisi, olen kesällä täysipäiväisesti töissä ja ilmoittauduin suorittamaan viestinnän sivuainekokonaisuutta Avoimeen yliopistoon. Saa nähdä mitä siitä tulee (feilaus [] burnout [] voitto [] eos [x]).

Ylläoleva kuva on ruutukaappaus Helsingin yliopiston henkilökuntalehden Yliopistolaisen uusimmasta numerosta. Artikkelissa esiintyy allekirjoittanut opiskelukavereineen sekä myös tässä blogissa aiemmin mainittu Nöpö-niminen legorobotti. Kuvaa klikkaamalla pääsee lukemaan koko jutun verkkolehtenä.

Olen ruvennut postcrossaamaan. Se tarkoittaa sitä, että lähettelen tuntemattomille ihmisille postikortteja ja vastavuoroisesti vastaanotan niitä. Aika halpa harrastus ja vaikuttaa todella hauskalta. Olen saanut jo kolme korttia ja lähettänyt itse kolme, kunhan loma koittaa niin kirjoitan niitä lisää.

Cafe Engel

Kesä on oikeastaan kulunut ihan itse edestään. Olen ostanut kirppikseltä poneja, ommellut osuuskuntatelttaa, suunnitellut uusia keskiaikavaatteita tulevalle matkalle Grunwaldin taistelun uudelleenelävöitykseen Puolaan ja ostanut niitä varten Hugo Bossin villakangasta hintaan 6.66 euroa metri, viettänyt juhannusta poikaystävän perheen kanssa 10 kilometrin päässä Venäjän rajasta. Kävin Retretissä katsomassa taidetta, ostin Xbox 360 Eliten ja pelasin Alan Wakea, kävin plastiikkakirurgilla (poistamassa luomia) ja luen paraikaa aivan nerokasta fantasiakirjaa, nimittäin Gregory Maguiren Noitaa!

Tällä viikolla olisi tarkoitus lähteä Tampereelle kaksoisroolissa, toisaalta valvomaan järjestystä Traconissa ja toisaalta taas kuuntelemaan presentaatioita Akademy-konferenssissa. Samalla tietenkin tavataan tuttuja, pidetään hauskaa, nautitaan luvatuista aurinkoisista sääolosuhteista ja aletaan pikkuhiljaa valmistautua lomailuun oikein urakalla.

Mukavia asioita netissä:
- Amuuri leopardid <3
- Robot Unicorn Attack


Mar 7 2010

Kevätmuutto

Lintujen lisäksi myös minä teen kevätmuuton tänä vuonna. HOAS suuressa ystävällisyydessään antoi uuden asunnon, 36,5:n neliön yksiön Etelä-Haagasta. Olen yrittänyt rajoittaa muuttosuunnittelun iltoihin ja viikonloppuun, koska arkisin vähän turhan moni asia vaatii ahneesti huomiota. Eilen kävin vakoilemassa tulevaa kotia, peruskorjaus kiinteistössä näyttää olevan vielä varsin kesken, mutta uskon ja toivon että asunto on kuun vaihteessa muuttokunnossa. Muutosta ei myöskään ole tulossa ollenkaan niin kallista kuin aluksi pelkäsin, sillä saamme irtisanottua nykyisen kämpän jo vapuksi. Muistuttakaa, etten tee enää koskaan yhteisvastuullista vuokrasopimusta kenenkään kanssa. Neljä viikkoa armonaikaa on kuitenkin iloinen asia, ei tarvitse tehdä yhden päivän juoksumuuttoa.

Muutto on herättänyt ajatuksia, esimerkiksi miten voi olla mahdollista, että olen asunut täällä Pasilassa jo kolme vuotta? Toisaalta sinä aikana on ehtinyt tapahtua paljon kaikenlaista, pääjärjestin mm. kaksi Ropeconia, hylkäsin opintotuet ja elätin itseni työnteolla, vaihdoin rastat omaan luonnonkiharaan pehkooni ja muutuin blondista bruneteksi,

May Day 2009 Semi / rasta Hanging out in GurulaCheers! Ice cream

aloin askarrella taas, elvytin valokuvausharrastukseni, rakastuin (useampaankin otteeseen), juurruin Alter Egoon, aloin käyttää kynsilakkaa, aloitin uudestaan paleon, ostin pelikonsolin, muutin Jaikusta Qaikuun, hengailin Gurulassa, olin tietojenkäsittelytieteen laitoksen tuutorina (ja ensi syksynä olen taas!), reissasin Tukholmassa ja Ahvenanmaalla, vietin laatuaikaa ystävien kanssa, vietin laatuaikaa tietokoneen kanssa, katsoin ensimmäistä kertaa elämässäni Buffy the Vampire Slayeriä, luin laadukasta fantasiaa, sain Clue by Fourin, sain miltei tehtyä pääaineeni aineopinnot, haaveilin lemmikistä, kävin hyvissä ja huonoissa larpeissa, katsoin Pasila-sarjan ja puhuin kuin Repomies, opin ajamaan automaattivaihteista autoa, voitin arpajaisista villisian, opin juomaan viskiä… Paljon asioita mahtuu kolmeen vuoteen.


Feb 28 2010

Robottiohjelmointia ja kirpputorilöytöjä

Piirtäkää rasti seinään, olen aivan poskettoman innostunut Java-koodauksesta. Kyllä, luitte oikein. Java-koodauksesta. Innoittajana on toiminut tammikuussa aloittamani Robottiohjelmoinnin harjoitystyökurssi. Lego Mindstorms Kurssilla tehtävänämme oli rakentaa ja ohjelmoida Lego Mindstorms -robotteja, mikä osoittautui ihan äärimmäisen siistiksi! Legon robotin sieluyksikkö on älylaatikko, johon kiinnitetään piuhoilla moottoreita ja sensoreita. Älylaatikon alkuperäinen firmware on korvattu kolmannen osapuolen LeJOS-firmiksellä, johon on olemassa valmiita metodeja sisältävä API. Alkukantainen riemu siitä, että robotti oikeaa nappia painamalla kehrää on vain koettava itse. Ottaakseni pienen spurtin koodauksessa poltin osan viime vuonna kertyneistä ylityötunneista lomana, joten istuin pitkiä iltoja Kumpulassa muutaman kanssasuorittajan kera. Oli kivaa myös tehdä kollaboratiivista työtä, viikottain tapasimme kurssilaisten kesken ohjatusti nelisen tuntia ja monasti päädyimme pähkäilemään robottiongelmia tai jopa koodaamaan yhdessä muutenkin.
Lego Mindstorms

Koska robottikurssin demo perjantaina meni hyvin, Nöpö haki menestyksekkäästi pallon, päätin suosiolla pitää viikonlopun rehellisestiansaittua vapaata ja palata ohjelmoinnin pariin vasta ensi viikolla. Lauantaina käväisin yksin kirppiksellä Vallilassa, katsoin loppuun Buffy the Vampire Slayerin kakkoskauden ja tein todella hyvää ruokaa. Tänään sunnuntaina olen onnistuneesti kirppistellyt Sonjan kanssa, jonka lisäksi tietenkin vaihdettiin kahvin ja omenapiirakoiden ääressä runsas määrä viimeaikojen kuulumisia.

Kirpputori oli anteliaalla tuulella. Mukaan tarttui mm. jo jonkin aikaa etsimäni pressopannu merkkiä Bodum, Web Design Index 7 -niminen kirja, toinen kirja Flashistä ja Actionscriptistä, miltei käyttämättömät Clarksin punaisesta nahasta tehdyt kesäkengät (olisipa jo kesä!), Flea Market Finds: Clarks shoes Flea Market Finds: Clarks shoes
vähän koru- ja kosmetiikkaosastoa, Sin City -dvd ja kirsikkana kakussa aitoja Mattelin Barbienvaatteita kultaiselta 60-luvulta.
Barbie Barbie Barbie Barbie Barbie Barbie

Kuvissa esiintyvä nukke ei valitettavasti ole aitoa vintagea, vaan 35th Anniversary Barbie (joka kylläkin on tehty vanhoihin muotteihin). Samalla kun otin kuvia löydöistäni innostuin kuvaamaan myös muita tyttösiäni. Haaveena olisi saada jokaisesta omistamastani nukesta kuva, ensisijaisesti dokumentaatiotarkoituksissa.
Barbie

Vintage Skipper, 1960-luku

Barbie

Tutti ja Tutti, alkuperäiset vaatteet, 1960-luku

Että sellainen aidosti vapaa viikonloppu! Matkalla kotiin kiepsahdin Stockmannin kautta ja hain pannujauhatuskahvia testatakseni uutta pressopannua. Nyt on ensimmäiset sillä keitellyt sumpit vedetty naamariin ja että oli hyvää. Olisipa heti perään toinen viikonloppu, niin voisin linnoittautua sohvalle kahvikupin ja mainittujen uusien kirjojen kanssa. Napostaisi todella paljon tehdä muutama webbiulkoasu, mutta valitettavasti tie ideasta toteutukseen ei ole ihan tunnin juttu yleensä. Ensi viikollekin on ehtinyt kertyä jo ihan tarpeeksi tekemistä, esimerkiksi vakioviikkoon kuuluvia töitä ja Nöpö-robotin ohjelman kehittämistä ainakin yhdellä uudella sensorilla ja metodilla. Sitten jossain välissä pitäisi lukaista muutamasatasivuinen kirja englannin intensiivikurssin viimeistä tapaamiskertaa varten. Seuraava opetusperiodikin kärkkyy ihan nurkan takana, luvassa on tietokoneen toimintaa ja tietomurhaa. Veikkaan, että kevät on ennen kuin huomaankaan.


Feb 11 2010

Mysteerikirja

Kuten olen tullut aiemminkin maininneeksi, olen aktiivinen sosiaalisen median palvelussa Qaiku. Se on ikäänkuin suomalainen Twitter, mutta tukee mm. monikielisyyttä ja keskustelua (siten että vain ensimmäisen viestin merkkimäärä on rajattu ja kommentit voivat olla pidempiä). Suosittelen Qaikuun liittymistä lämpimästi, sillä itse ilahdun päivittäin verkostoni ajatuksista, jotka  he mitä ystävällisimmin jakavat internetissä kanssani.

Keväästä saakka olemme saaneet pidättää hengitystämme Mysteerikirjamysteeriä seuratessamme. Mysteerikirja on siis käsin sidottu ja vastaanottajaansa varten koristeltu / suunniteltu muistikirja. Olin alusta alkaen ihastunut tähän altruistiseen projektiin ja jännitin yhdessä muiden kanssa kenen postiluukusta kirja kolahtaa. Monet kirjan saaneista olivat tuttujani, joko uusia tuttavuuksia Qaikun kautta tai muista yhteyksistä tosielämässä tavattuja. Koska Amélie on yksi lempielokuvistani, oli minun tietenkin lähdettävä leikkiin mukaan ja tehtävä hupsu lupaus, jonka toteuttaisin jos saisin joskus mysteerikirjan. Ei varmaan tarvitse sanoa, etten uskonut siihen mahdollisuuteen.

Mysteerikirjojen tekijä loi itselleen profiilin Flickr-kuvienjakopalveluun nimellä Reija Merkitys, joka on anagrammi sanasta mysteerikirja. Siellä hän julkaisi vielä merkitykseltään hämärän peitossa olevia kuvia, sekä esikatselukuvia uusista mysteerikirjoista.

12.11. 2009 Flickriin ilmestyi seuraava esikatselukuva.

Olin varma, että kuva esittää ponin jalkaa. Samana päivänä meillä sattumalta oli Qaiku-käyttäjien tapaaminen, jossa lähinnä olin hulvattoman innoissani. Käytiin debattia aiheesta “onko kuvassa ponin jalkaa vai eikö ole”.

ponimysteeri
photoshoppaus: @jams

Samaan aikaan Tampereella tehtiin ylläoleva kuvanmuokkaus. Havainnekuva osoitti, että esikatselukuva osuu yksi yhteen Qaiku-taustakuvani kanssa. Innostuneisuuteni oli tässä vaiheessa käsinkosketeltavaa!

Oli ongelmallista, että minun olisi opiskeluitani varten täytynyt piirtää erilaisia laskenta-automaatteja, mutta harjoitusten sijasta mietin mysteerikirjaa ja tekemääni höpsöä lupausta. Kun sitten viimein eteisen matolla odotti tutunnäköinen kirjekuori, jätti sydämeni muutaman lyönnin välistä. Yritin mm. epätoivoisesti ottaa sormenjälkiä sisäpaperista, mutta pettymyksekseni salapoliisintaitoni olivat niin vajavaiset, ettei siitä tullut mitäänMysteerikirja poniNäin hieno ponikirja kuoresta kuoriutui!

Edelleen Mysteerikirjojen tekijä ja lähettäjä on piilossa.

Mysteerikirja poni

Nyt kaikki tietenkin miettivät miten siinä höpsössä lupauksessa kävi.
Vastaus:


Jan 17 2010

Paleo on parasta

Eli seksiä ja kettua metsästämässä.


Pari sanaa paleosta ja historiastani

Paleo tarkoittaa tässä yhteydessä paleoliittista eli kivikautista ruokavaliota. Aiempi paleokauteni käsitti muistaakseni melko tarkkaan vuodet 2004-2006 ja tämä nykyinen kausi alkoi miltei tasantarkkaan vuosi sitten, tammikuun lopussa 2009. Ympäröivän maailman suhtautuminen paleoon tai VHH (vähähiilihydraattinen) -ruokavalioon on parantunut merkittävästi sitten ensimmäisen paleokauden. Nykyään esimerkiksi opiskelijaruokaloissa tai ravintoloissa on mahdollista pärjätä paremmin, koska soveltuvaa ruokaa on tarjolla enemmän. Muut ihmiset yleensä myös tietävät erilaisista VHH-versioista jo etukäteen jotain, enkä enää joudu ikäviin keskusteluihin kertoessani, etten syö perunaa tai kieltäytyessäni pullasta. Ostoskorini ja poskieni sisällöstä on siis tullut ns. sosiaalisesti hyväksyttävää. Se olikin pitkä matka.
Weeruska meat balls

Näin herkullisennäköisiä  lihapullia lämpimällä kasvislisäkkeellä nautin kesällä Weeruskassa

Missä ollaan nyt

Talvi ei ole koskaan ollut näin helppo. Asialla saattaa olla toki tekemistä myös elämäntilanteen ja kirkasvalohoidon kanssa, mutta uskaltaisin antaa myös paleolle pisteet siitä, että on pitänyt minut keskimäärin pirteänä ja energisenä. Aiemmalla paleokaudella  muistan poikenneeni melko tasaisesti, nyt ei edes juurikaan tee mieli. Vain juustoa on ikävä, enää en näe unia kekseistä ja letuista. Ensisijaisesti minulle kyseessä on elämäntapamuutos, joten jatkossakaan minusta ei tule valkoisen viljan ystävää.

Paleoversioni on muunneltu tiukka, en käytä maitotuotteita mutta laitan kahviin soijamaitoa ja syön kyllä maapähkinöitä. Joskus jopa eineksiä.

Miksi nähdä kaikki tämä vaiva

  • Koska haluan kiinnittää huomiota siihen mitä syön
  • Syödä enemmän kasviksia
  • Saada ruoastani mahdollisimman paljon ravinteita
  • Pienentyä
  • Voida hyvin ja olla terve
  • Ainakin maidon ja juuston suhteen lunastaa osani hiilijalanjäljen pienennyksessä
  • Listaa voisi varmasti jatkaa äärettömyyksiin, mutta pääsyy: olen kokeillut kaikkea ja paleolla voin kokonaisvaltaisesti parhaiten.

Salve silakat

Ravintola Salven silakoita voin myös varauksetta suositella, vaikkei annos maidoton olekaan


Jan 7 2010

Visuaalisuutta

Kyllästyin vanhaan ja nuhruiseen blogileiskaan lopullisesti ja virittelin uuden. Valmis teema, mutta mukavan simppeli ja modattava. Innostuin myös pitkästä aikaa photaroimaan ja pari tuntia kului kuin siivillä. Edelleen pitäisi opetella tekemään WP-teemoja jakoon laitettavaksi asti, mutta ei ole ollut tarpeeksi aikaa.

Visuaalisuudesta puheenollen, kävin katsomassa vuoden ensimmäisenä sunnuntaina Avatar 3D:n Tennispalatsissa ja olin aivan myyty. Juoni oli peruskauraa, mutta Pandora-planeetta henkeäsalpaavan kaunis. En ollut aiemmin nähnyt yhtään 3D-elokuvaa, joten ihmetellessä meni tovi, samoin kuin silmien sopeutumisessa. Tämän kokemuksen jälkeen odotan kahta kauheammin tulossaolevaa ja myöskin 3D:nä näytettävää Burtonin Liisa Ihmemaassa -elokuvaa. Koska loppiaisenakin oli aikaa, kävin katsomassa 500 days of Summerin. Se oli myös visuaalisesti miellyttävä elokuva, melko ameliemainen kerronnaltaan ja yllättävän raikas käsikirjoitukseltaan. Ei mikään ihan perinteinen romanttinen elokuva.


Jan 6 2010

Uudenvuodenmeemi

Green leeves

Uuden vuoden kunniaksi perinteikäs Livejournalin puolelta tuttu uudenvuodenmeemi.

1. Mitä sellaista teit vuonna 2009, mitä et ollut tehnyt koskaan aiemmin?
Opin käynnistämään auton kaapeleilla Desuconissa.
Kävin animetapahtumassa ja katsoin ensimmäistä kertaa kokonaisen animesarjan, Nanan ja pidin siitä.
Käytin Linuxia henkilökohtaisessa tietokoneessani.
Tutustuin koneellisen laskennan teoriaan.

2. Piditkö uudenvuodenlupauksesi, ja teetkö enemmän ensi vuodelle?
Olen tehnyt viimeiset viisi vuotta varmaan ainakin saman uudenvuodenlupauksen, eikä se ole kertaakaan pitänyt. Jospa ensi vuonna?
Päätin myös palata tiukkaan paleoon syksyn ruisleipälepsuilun jälkeen.

3. Synnyttikö kukaan läheisesi?
Ystäväpariskunta sai aivan tuskastuttavan suloisen pienen tyttövauvan! Ystävän onni tuottaa itsellekin sivustaseurattuna todella paljon iloa ja riemua.

4. Kuoliko kukaan läheisesi?
Vaari kuoli keväällä.

5. Missä maissa kävit?
Turussa, Ruotsissa, Virossa ja Ahvenanmaalla.

6. Mitä sellaista haluaisit vuonna 2010, jota puuttui vuodesta 2009?
Seesteisemmän (lue: vähemmän kiireisen) elämän.
Uuden kivan asunnon.

7. Mitkä vuoden 2009 päivämäärät tulet aina muistamaan ja miksi?
Muistan tapahtumia, en päivämääriä.

8. Mikä oli suurin saavutuksesi tänä vuonna?
23 op pääaineopintoja ja Ropeconin järjestäminen.

9. Mikä oli suurin epäonnistumisesi?
Oli tehtävä aika kipeitä päätöksiä elämässä, mutta lasken nekin mielummin tuonne saavutusten puolelle.

10. Kärsitkö sairauksista tai vammoista?
Keväällä juuri synttäreideni aikaan olin railakkaasti kipeänä pari viikkoa, sen jälkeen olen ollut terve.

11. Mikä oli paras asia, jonka ostit?
Kirkasvalolamppu.
Bubbling under: Satumetsä-astiat ja Sandman-sarjakuvat.

12. Kenen käytös herätti hilpeyttä?
Monen uuden tuttavuuden, työkaverin, vanhan kaverin.

13. Kenen käytös masensi?
Entisten ystävien.

14. Mihin käytit suurimman osan rahoistasi?
Elämiseen.

15. Mistä olit oikein, oikein, oikein innoissasi?
Mysteerikirja poni
Järjestyksenvalvontakeikoista, muutamasta duuniprojektista, jumppapalloista, sosiaalisesta mediasta, Mysteerikirjasta, epädeterministisistä automaateista ja Kruskalin algoritmista (ihme kyllä!), Rammsteinin uudesta levystä, askartelusta, poneista, kirkasvalohoidosta, Neonhämärästä, lolkissoista, valokuvaamisesta, lukemisesta…

16. Mikä laulu tulee aina muistuttamaan sinua vuodesta 2009?
Varmaan kaikki Rammsteinin uusimmista.

17. Viime vuoteen verrattuna, oletko:
a) onnellisempi vai surullisempi?
Paljon onnellisempi! Vähemmän sykkyrällä ja silleen.

b) laihempi vai lihavampi?
laihempi, jonkin verran.

c) rikkaampi vai köyhempi?
rikkaampi, en kovin merkittävästi.

Studying with salad and cats
18. Mitä toivoisit tehneesi enemmän?

Sivuaineopintoja.
Viettäneeni enemmän aikaa ystävien kanssa.
Lukeneeni.
Eläneeni.

19. Mitä toivoisit tehneesi vähemmän?
Yli 12-tuntisia päiviä.
Stressanneeni.

20. Kuinka vietit joulua?
Vanhempien kanssa maalla, vierailulla kävi joukko vanhempien ystäviä. Rauhallisesti ja kalaa syöden.

22. Rakastuitko vuonna 2009?
Rakastuin!

23. Kuinka monta yhdenyön juttua?
-

24. Mikä oli suosikki tv-ohjelmasi?
The Big Bang theory.

25. Vihaatko nyt ketään, jota et vihannut viime vuonna tähän aikaan?
En harrasta vihaamista.

26. Mikä oli paras lukemasi kirja?
Ystävät hämärän jälkeen

27. Mikä oli suurin musiikillinen löytösi?
Spotifyn kautta tuli kuunneltua paljonkin musiikkia, joka muuten olisi saattanut jäädä kuulematta. Mm. Tori Amosta ja Emilie Autumnia. Musenkin taisin löytää vasta tänä vuonna.
Noin ylipäätään minulla on aika laaja ja omituinen musiikkimaku.

28. Mitä halusit ja sait?
Olla terve, jotain itseostamaani tavaraa (kuten miniläppärin), käydä taidemuseoissa, Mysteerikirjan, tutustua uusiin ihmisiin.

29. Mitä halusit muttet saanut?
Enemmän vapaa-aikaa, kylpyammetta, valmista ohjelmoinnin harjoitustyötä.

30. Mikä oli suosikkileffasi tänä vuonna?
Ystävät hämärän jälkeen.

31. Mitä teit syntymäpäivänäsi ja kuinka vanha olit?
Birthday candy
Työpäivän jälkeen käytiin puolispontaanisti ystävien kesken juomassa pirtelödrinkkejä Shakerissä. Olin 24.

32. Mikä yksi asia olisi tehnyt vuodestasi mittaamattomasti tyydyttävämmän?
Vapaa-aika.

33. Kuinka kuvailisit henkilökohtaista pukeutumiskonseptiasi vuonna 2009?
Yksinkertaista, mustaa. Mausteena vaaleanpunaista.

34. Mikä piti sinut järjissäsi?
Ystävät.

36. Mikä poliittinen asia herätti eniten mielenkiintoasi?
Lex Nokia.

37. Ketä ikävöit?
Ihmiset ovat sen verran lähellä, ettei ole kauheasti ehtinyt ikävöidä. Ainakin säännöllisesti Karoliinaa Damaskoksessa ja Oonaa Amsterdamissa.

38. Kuka oli paras tapaamasi uusi ihminen?
Kaikki tämän vuoden uudet tyypit ovat olleet silkkaa parhautta.