Elämää ja elektroniikkaa

Kesä on mennyt kaikenlaisissa riennoissa, joista voisin paremmalla ajalla tarinoida enemmän. Matkustin lomalla Puolaan Bidwa Pod Grunwaldemiin Harmaasusien kanssa, Osloon tapaamaan muita tapahtumanjärjestäjiä pohjoismaista ja kiertämään museoita paremman puoliskoni kanssa, Kuopioon tapaamaan ystäväpariskuntaa ja lopulta vielä Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoille ampumaan tykillä!

Nyt ensi viikolla alkaa arki toden teolla, sillä yliopiston syyskauden opetus alkaa. On myös yksi kesältä roikkumaan jäänyt tentti, johon pitäisi lukea ja joka pitäisi läpäistä. Sikäli nyt oli hyvä aika sairastua syysflunssaan, muuten tämä on toki ollut melkoisen ikävää.

Flunssaan yllättäen sairastui myös poikaystävä, joten tässä huushollissa on kulunut teetä ja nenäliinoja merkittäviä määriä. Päätimme myös hoitaa muutaman roikkuneen jutun kuntoon “nyt kun kerran on aikaa”, eli kokosimme yhdessä monimutkaisen Ikean lipaston ja pistimme pöytäkoneeni uuteen uskoon, tarkoituksena asentaa sekä Windows 7 professional (koska tietojenkäsittelytieteen opiskelijat saavat Microsoftilta ilmaisia lisenssejä, tämä ei ollut maksettu mainos ja myöhemmin kuulette miksi) että Ubuntu 10.4.

Koneoperaation alkuperäisenä syynä oli typerä rootkit (tai vastaava), joka veti prosessorin tappiin. Sitä kuitenkin pystyi huijaamaan käynnistämällä koneen ilman verkkojohtoa (…), joten elin kuukausia purkkaratkaisun kanssa. Kuitenkin tällainen verkkopiuhan irrottelu alkaa ärsyttää melko nopeasti, myöskään käyttöjärjestelmään ei enää voinut luottaa, joten ainoa ratkaisu oli vetää kaikki sileäksi. Päätettiin myös lyödä koneeseen uusi 1TB:n kovalevy, jotta tallennustilan kanssa ei tarvitsisi säästellä. Ongelmalliseksi osoittautui koneeni emolevy (ASUS k8v se deluxe), jota piti ensin huijata huomaamaan uusi SATA-kovalevy. Kun saatiin osioitua levy ja asennettua Ubuntu miltei ongelmitta (piti recovery modessa korjata rikkinäiset paketit, helppo nakki) päästiin Windowsin kimppuun, ja sittenhän ne ongelmat alkoivatkin. Jokainen voi nyt mielessään kuvitella miten hauskaa on vuorotellen yskiä, niistää nenää ja etsiä netistä sopivia ajureita. Kävi ilmi, että emolevy on niin antiikkinen (eli ehkä noin 4-5 vuotta vanha), ettei sille ole tarjottu edes Vista-ajureita, saati Windows 7 -ajureita. Tuntien säätämisen, kokeilun ja purkkakokeilun jälkeenkään ei ole Windowsin puolella ääniä. Vähemmän yllättäen Ubuntussa äänet ja itse asiassa kaikki muukin toimi heittämällä. Nyt kun laitoin Spotifyn vielä pyörimään Ubuntussa Winellä (joka on Linuxissa toimiva Windows-emulaattori, eli sillä voi useita Windows-ohjelmia käyttää Linuxissa) (toimii paremmin kuin hyvin, oli helppoa ja netissä hyvät ohjeet) en keksi ihan heti miksi haluaisin buutata Windowsiin. Ilmeisesti jos haluaisin äänet Windowsiin, joutuisin investoimaan erilliseen äänikorttiin, joka on Windows 7 -tuettu. Ellei nyt maailmaan ilmaannu jokin ihmeellinen peli, joka ei pyöri Winellä, en taida viitsiä.

Summa summarum, jos laitteistosi ei ole ihan tuoretta ja harkitset uutta käyttöjärjestelmää, suosittelen lämpimästi Ubuntua. Minulla on ollut miniläppärissä jo pitkään Ubuntu Netbook Remix ja olen ollut todella tyytyväinen.

Kaiken tämän jälkeen olemme edelleen yhdessä, emmekä edes riidelleet. Ihan käsittämätöntä!

Tänään lisäsin settiin vielä hajonneiden Logitechin kaiuttimien tilalle superalennuksesta löytämäni  JBL Spyro -kaiuttimet, jotka hurmasivat minut designillaan aivan täydellisesti. Nyt työpöydällä on kaksi pientä kukkasta!

Oikeasti tänään pitäisi lukea siihen mainittuun tenttiin, mutta taidanpa sittenkin siivota lisää, kun kerran ulos kämpästä ei voi mennä.


Leave a Reply

Powered by WP Hashcash